
Thematisch onderwijs
We maken leren zichtbaar en tastbaar door thematisch te werken. Vanaf jonge leeftijd maken kinderen actief kennis met verschillende onderwerpen, waaronder wetenschap en techniek. Kleuters beginnen het schooljaar bijvoorbeeld door met een plattegrond door de school te lopen, waarbij ze leren hoe ze zo’n kaart kunnen lezen en gebruiken. Ook gaan ze op ontdekkingsreis met een magneet om te leren wat magnetisch is.
In alle groepen worden de vakgebieden geschiedenis, aardrijkskunde en natuur en techniek aangeboden in thema's. Voorbeelden hiervan zijn de waterkringloop, de VOC, wereldreligies en kunst. Kinderen leren niet alleen door te luisteren, maar vooral door zelf te doen. We halen de buitenwereld zoveel mogelijk binnen onze school of brengen een bezoek aan inspirerende voorbeelden buiten de school.
Kinderen krijgen de ruimte om op creatieve manieren te presenteren wat ze hebben geleerd. Hierdoor wordt de lesstof levendig en onthouden de kinderen de lesstof beter.

Onderzoekend leren
Bij obs ’t Montferland staat nieuwsgierigheid centraal. We stimuleren kinderen om nieuwsgierig te zijn naar de wereld, de natuur en de maatschappij, zowel dichtbij als ver weg. Dit prikkelen we door vaak op pad te gaan. Bijvoorbeeld naar een bouwplaats, de brandweerkazerne of de natuur in. Ook nodigen we professionals zoals politiemedewerkers en verpleegkundigen uit op school om over hun beroep te vertellen.
Kinderen leren onderzoeksvaardigheden door het formuleren van eigen onderzoeksvragen en het zoeken naar antwoorden. Dit helpt hen niet alleen kennis te verzamelen, maar ook kritisch na te denken over de wereld om hen heen.
Tegelijkertijd werken de leerlingen aan het ontwikkelen van hun 21st century skills. Dit zijn vaardigheden, zoals creatief denken, samenwerken, mediawijsheid en communiceren. Deze skills bereiden kinderen voor op een snel veranderende samenleving waarin technologie, innovatie en samenwerking steeds belangrijker worden.
Anti-pestprogramma
Bij obs ’t Montferland vinden we een veilige schoolomgeving essentieel. Daarom werken we met de methode Kwink, waarin sociaal-emotionele vaardigheden centraal staan. Kinderen leren spelenderwijs belangrijke vaardigheden, zoals:
- Samenwerken en luisteren naar elkaar.
- Zelfvertrouwen opbouwen.
- Gevoelens uiten en omgaan met verschillen.
- Conflicten oplossen.
Kwink is gericht op preventie en de kracht van een veilige groep. Het sluit goed aan bij de principes van PBS (Positive Behaviour Support). Met kringgesprekken, rollenspellen en praktische oefeningen maken we sociaal gedrag bespreekbaar. Ook onderwerpen als media-educatie, gezondheidsvaardigheden en burgerschap zijn verweven in ons dagelijkse lesprogramma. Dankzij het stappenplan in ons gedragsprotocol bieden we een duidelijke aanpak om een respectvolle schoolomgeving te waarborgen.
Aandacht voor talenten
Bij obs ‘t Montferland ondersteunen we kinderen om hun eigen talenten en die van een ander te herkennen, beschrijven en waarderen. Dit doen we door leerlingen te stimuleren nieuwsgierig te zijn, vragen te stellen en de wereld om hen heen te ontdekken. Als we het hebben over talenten, bedoelen we niet dat je ergens heel goed in moet zijn. Het gaat vooral om dingen die je leuk vindt om te doen en waar je blij van wordt.
Ondersteuningsaanbod
Bij obs ’t Montferland bieden we een ondersteuningsaanbod om ervoor te zorgen dat elk kind zich optimaal kan ontwikkelen. Onze ondersteuning is afgestemd op de behoeften van leerlingen, variërend van extra hulp in de klas tot specialistische begeleiding.
Wil je meer weten over ons ondersteuningsaanbod?
